top of page

OVER STREVEN

Affiche-Jonkvrouwe.jpg

"Tooneelkring Streven" werd opgericht in 1944.
De oorlog en het bombardement van 5 april 1943 waren voor Mortsel zo tragisch dat er bij de bevrijding nagenoeg niets overbleef van het verenigings- en culturele leven.
Tijdens een bijeenkomst op 13 oktober 1944 werd het plan om in Mortsel terug met toneel te starten, geconcretiseerd.


Diezelfde dag had Antwerpen kennis gemaakt met de V-bommen.

Hierdoor werd de eerste voorstelling van Streven, die gepland was in januari 1945, noodgedwongen uitgesteld. Zodra de wapens zwegen, kon Streven definitief van wal steken.


Op zondag 24 juni 1945 betraden de acteurs het podium voor de première van Jonkvrouwe de la Seiglière van Jules Sandeau.


We koesteren ons verleden – logisch als je meermaals laureaat werd van het Koninklijk Landjuweel – maar we trachten bij de tijd te blijven en oog te hebben voor de evoluties in de theaterwereld.


Wij beogen een gevarieerde programmatie, met stukken van gevestigde waarden als Arthur Miller, Georges Feydeau, Neil Simon, Peter Shaffer, Anton Tsjechov en Thomas Bernard, maar evenzeer met werk uit het eigen taalgebied van Roger Van Ransbeek, Hugo Matthysen Jan Christiaens, Alex Van Haecke of Maria Goos.


Een keur van gedreven acteurs, gemotiveerde huis- en vakkundig gekozen gastregisseurs bewaken de kwaliteit die wij voor ogen hebben en die het publiek van ons verlangt.
Voorstellingen hebben plaats in de Mark Liebrecht Schouwburg te Mortsel, 

het Forttheater te Edegem, de Kaleidoscoop in Mortsel, en soms op onverwachte locaties.

VRIENDEN VAN STREVEN 2022-2023.jpg
bottom of page